De 4-daagse week

De 4-daagse week in Nijmegen

De Nijmeegse 4-Daagse week, ook wel bekend als de Vierdaagse, is een jaarlijks terugkerend wandelevenement dat plaatsvindt in Nijmegen en de omringende regio. Het is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste meerdaagse wandelevenement, met duizenden deelnemers uit verschillende landen. In dit blog zullen we meer te weten komen over de geschiedenis, de route en hoogtepunten van de 4-Daagse week, evenals de economische impact ervan op de lokale gemeenschap.

De Nijmeegse 4-daagse

De Nijmeegse 4-Daagse is verdeeld over vier dagen, waarop deelnemers afstanden van 30, 40 of 50 kilometer afleggen. Elke dag heeft een eigen thema en route die door verschillende plaatsen in de omgeving van Nijmegen loopt. Laten we eens kijken naar de specifieke dagen en hun kenmerken:

Dag 1: De dag van Elst Dit is de eerste wandeldag van de Vierdaagse. De route voert door Elst en de nabije omgeving.

Dag 2: De dag van Wijchen (Roze Woensdag) – Dit is de tweede wandeldag. De route gaat door Wijchen en de omringende regio.

Dag 3: De dag van Groesbeek – Dit is de derde wandeldag. De route gaat door Groesbeek en staat bekend om de uitdagende Zevenheuvelenweg.

Dag 4: De dag van Cuijk – Dit is de laatste wandeldag van de Vierdaagse. De route leidt naar Cuijk als voorbereiding op de feestelijke intocht over de Via Gladiola in Nijmegen.

De geschiedenis van de Nijmeegse 4-daagse: van 1909 tot nu.

De Nijmeegse 4-Daagse heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1909. Hier is een overzicht van de belangrijke mijlpalen:

Jaar Gebeurtenis
1909 Eerste editie van de Vierdaagse, oorspronkelijk bedoeld voor militairen
1925 Nijmegen wordt de startplaats en sindsdien liggen de routes in en om Nijmegen
1928 Eerste deelname van buitenlandse wandelaars, waardoor de Vierdaagse een internationale tocht wordt
1970-1980 Groei van de Zomerfeesten, waardoor het evenement een groter festijn wordt
Heden Jaarlijks evenement met duizenden deelnemers uit verschillende landen
Geschiedenis Nijmeegse vierdaagse tot het evenement wat het nu is.

De Nijmeegse 4-daagse in cijfers: feiten en statistieken.

De Nijmeegse 4-Daagse is niet alleen een geliefd wandelevenement, maar ook een indrukwekkend evenement qua omvang. Laten we enkele feiten en statistieken bekijken:

Het grootste wandel evenement van Nederland: De Nijmeegse 4-Daagse trekt jaarlijks meer dan 45.000 deelnemers uit meer dan 70 verschillende landen.

Het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld: Met duizenden deelnemers die vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer lopen, is de Vierdaagse het grootste in zijn soort.

Bijdrage aan de lokale economie: Deelnemers besteden naar schatting €11.300.000 in Nijmegen en de omliggende regio. De horeca en detailhandel profiteren van de extra drukte en omzet tijdens de 4-Daagse week.

De Nijmeegse 4-Daagse week en de lokale economie: een win-win situatie

De Nijmeegse 4-Daagse week heeft niet alleen een positieve invloed op de deelnemers, maar ook op de lokale economie. Enkele belangrijke punten hierover zijn:

Extra bestedingen: Deelnemers aan de Vierdaagse week geven naar schatting €11.300.000 uit in Nijmegen en de omliggende regio, wat een enorme boost geeft aan de lokale economie.

Evenementen en activiteiten: Tijdens de Vierdaagse week vinden er tal van evenementen en activiteiten plaats, zoals de Vierdaagsefeesten. Deze evenementen trekken jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers naar de stad.

Internationale uitstraling: De Nijmeegse 4-Daagse week trekt deelnemers uit verschillende landen, waardoor Nijmegen een internationale uitstraling krijgt en bijdraagt aan de culturele diversiteit van de stad.

Veel voorkomende vragen – De Nijmeegse 4-Daagse

Wat is de afstand die deelnemers afleggen tijdens de Vierdaagse?

Tijdens de Vierdaagse leggen deelnemers vier dagen achter elkaar afstanden af van 30, 40 of 50 kilometer, afhankelijk van hun persoonlijke keuze.

Hoe lang bestaat de 4-daagse al?

De 4-Daagse wordt al meer dan 110 jaar gehouden. De eerste editie vond plaats in 1909.

Wat gebeurt er na het succesvol volbrengen van de Vierdaagse?

Deelnemers die de Vierdaagse succesvol volbrengen, worden beloond met het felbegeerde Vierdaagsekruis, een onderscheiding die erkend wordt door de Nederlandse Koning.

Wat is de economische impact van de Nijmeegse 4-Daagse week op de lokale gemeenschap?

De Nijmeegse 4-Daagse week draagt bij aan de lokale economie door naar schatting €11.300.000 aan extra bestedingen te genereren. Dit heeft een positief effect op de horeca, detailhandel en werkgelegenheid in de regio.

Conclusie

De Nijmeegse 4-Daagse is een evenement met een rijke geschiedenis en een enorme internationale aantrekkingskracht. Met duizenden deelnemers uit verschillende landen en een indrukwekkende economische impact, is het een win-win situatie voor zowel de wandelaars als de lokale gemeenschap. De Vierdaagse blijft een hoogtepunt in de zomermaanden en blijft mensen van over de hele wereld inspireren om de uitdaging aan te gaan en de prachtige omgeving van Nijmegen te verkennen.

2 Comments

 1. FM Peters says:

  Opgegroeid met de vierdaagse.
  Maar….in het bovenstaande artikel staat: ” de vierdaagse wordt al meer dan 120 jaar gehouden”
  De eerste editie vond plaats in 1909???

  1. jeroen schuijffel says:

   Dankjewel voor je bericht dit moest 110 jaar zijn. Ik heb dit aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *