De dag van elst

De Dag van Elst: De Eerste dag van de Vierdaagse, wandelen door de Betuwe

Inleiding

De Dag van Elst, beter bekend als Blauwe Dinsdag, is jaarlijks de eerste wandeldag van de Vierdaagse. Deze dag, die vorig jaar niet doorging vanwege de extreme temperaturen van rond de 40 graden, is dit jaar weer terug. Het is een dag die de wandelaars door de prachtige omgeving rondom Nijmegen door de Betuwe leidt. Afhankelijk van de gekozen afstand – 30, 40 of 50 KM – komen de wandelaars door diverse plaatsen zoals Lent, Bemmel, Elst, Huissen, Valburg en Oosterhout.

Inhoudsopgave

  1. Blauwe dinsdag
  2. Een mooie Route
  3. Terug naar de Wedren
  4. Een Unieke Belevenis
  5. Conclusie

Blauwe dinsdag

De Dag van Elst, ofwel Blauwe Dinsdag, ontstond als een lokale traditie en viering van de Nijmeegse Vierdaagse in Elst. De eerste dag van de Vierdaagse staat bekend als ‘Blauwe Dinsdag’ of ‘De dag van Elst’. Elst is een plaats tussen de ‘blauwe’ rivieren Rijn en Waal, waardoor de gemeente Overbetuwe deze dag blauw kleurt om de wandelaars welkom te heten en de festiviteiten te vieren.

Een mooie Route

De Dag van Elst omvat een prachtige route die langs verschillende leuke plaatsen zoals Lent, Bemmel, Elst, Huissen, Valburg en Oosterhout voert. Deze route biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van de schitterende omgeving van de Betuwe. Een van de uitdagendste stukken van de route is het lange stuk over de dijk tussen Oosterhout en Lent. Dit stuk biedt een prachtig uitzicht over de rivier de Waal, hoewel de lopers het vaak als een zwaar deel van de route ervaren.

Wil je de route via Google maps bekijken dan kan dat hier > Vierdaagse route dag van Elst

Wandelaars die op blauwe dinsdag richting de Betuwe lopen.

Terug naar de Wedren

Na een dag vol wandelen en genieten, keren de wandelaars over de Waalbrug weer terug naar de Wedren, waar het ‘s ochtends allemaal begon. De eerste wandelaars vertrekken al om 04.00 uur voor hun dag door Elst, uitgezwaaid en toegezongen door de feestvierders die de stad verlaten. Hier kunnen ze zich in de middag weer afmelden en genieten van hun welverdiende rust. Tijdens de vierdaagse kunnen de wandelaars van dinsdag t/m donderdag tot 17.00 finishen en op vrijdag tot 18.00. Wandelaars die later terugkeren, vallen helaas uit.

Een Unieke Belevenis

De Vierdaagse is een fantastische ervaring die iedereen eigenlijk eens in zijn leven zou “moeten” meemaken. Wandelen met mensen van alle leeftijden, van diverse achtergronden, die samenkomen om te genieten van het wandelen en de prachtige omgeving. Het is een week vol gedeelde verhalen, ontstane vriendschappen en gemaakte herinneringen.

Conclusie

De Dag van Elst, ook wel bekend als Blauwe Dinsdag, biedt wandelaars een unieke ervaring door de prachtige Betuwe. Ondanks enkele uitdagingen, zoals het stuk over de dijk tussen Oosterhout en Lent, is het een mooie dag in de Vierdaagse. Het samenkomen van mensen van alle leeftijden en achtergronden om te genieten van de wandeling, het landschap en elkaars gezelschap, maakt het een mooie gebeurtenis.

Veelgestelde Vragen over de Nijmeegse Vierdaagse

Onderwerp Antwoord
Wat kost de Nijmeegse Vierdaagse? De kosten voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn 109,-
Welke route loopt de Vierdaagse? De Nijmeegse Vierdaagse heeft verschillende routes, afhankelijk van de afstand die je loopt. Er zijn routes van 30, 40 en 50 kilometer per dag. De exacte routes worden jaarlijks bepaald en kunnen variëren, maar ze lopen meestal grotendeels dezelfde route door de prachtige omgeving van Nijmegen en de omliggende dorpen en steden. Dinsdag richting Elst, woensdag richting Wijchen, donderdag Groesbeek en vrijdag Cuijk.
Welke afstanden zijn er bij de Vierdaagse? Bij de Nijmeegse Vierdaagse zijn er drie verschillende afstanden waaruit je kunt kiezen: 30 kilometer, 40 kilometer en 50 kilometer per dag.
Waarom loop je de Vierdaagse? De redenen waarom mensen de Nijmeegse Vierdaagse lopen kunnen variëren. Voor sommigen is het een persoonlijke uitdaging, andere lopen om geld op te halen voor een goed doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *